Marvel Secret Wars Saga Review (pt1)

Marvel’s Secret Wars

The event to end all events” : Με αυτό τον τίτλο η Marvel ανακοίνωσε τον Ιανουάριο το νέο της saga, μια νέα, επικών διαστάσεων ιστορία, η οποία ξεκίνησε το Μάιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Ο πυρήνας της ιστορίας εξελίσσεται σε 8 τεύχη με τον τίτλο της σειράς όμως ,όπως κάθε saga που σέβεται τον εαυτό του, θα υπάρξουν δεκάδες τεύχη από κάθε τρέχουσα σειρά της Marvel που θα εστιάζουν σε επιμέρους ήρωες και πλευρές της ιστορίας. Το μέγεθος του τελικού αποτελέσματος θα είναι μάλλον εφάμιλλο με το Civil War (105 τεύχη, πάνω από 2200 σελίδες) αλλά το σημαντικότερο είναι ότι με την ολοκλήρωση της σειράς πάμε σε νέο Marvel Universe (!!!) με τίτλο “All New – All Different”.  Δώστε προσοχή : ΔΕΝ δημιουργείται ένα ακόμα παράλληλο σύμπαν, όπως το Ultimate Universe που ξεκίνησε το 2000.

Στο σημείο αυτό πρέπει να θυμηθούμε ότι το MU (Marvel Universe) όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα, αποτελείται από πολλές παράλληλες πραγματικότητες με μικρότερες ή μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ τους. Η πλέον γνωστή πραγματικότητα, από την οποία προκύπτει το 90% των ιστοριών που διαβάζουμε είναι γνωστή ως Earth-616. To Ultimate Universe έγινε γνωστό κυρίως μέσα από τη σειρά Ultimate Spiderman, ενώ έχει τον αριθμό Earth 1610. Από κει και πέρα, εμφανίζονται κατά καιρούς παράλληλες πραγματικότητες ή χρονοσειρές (timelines) με το Age of Apocalypse να ξεχωρίζει μεταξύ αυτών. Αυτό που μας λέει η Marvel με το Secret Wars είναι απλό : Ξεχάστε όσα ξέρατε! The Marvel Universe is dying! Πλέον όλα δείχνουν ότι πάμε για το μεγαλύτερο Reboot της ιστορίας!

54cbee1de06f1

Από εδώ και πέρα, αρχίζουν τα spoiler γιατί θα μιλήσουμε για τη γενική ιστορία του φιλόδοξου Saga.

Η φάση είναι απλή : Όλες οι πραγματικότητες καταρρέουν και κανένας δεν μπορεί να τις σώσει! Οι μόνες που απομένουν, οι Earth 616 και 1610, βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης μεταξύ τους, η οποία θα αποτελειώσει ότι έχει μείνει όρθιο από το σύμπαν. Λίγο πριν την καταστροφή, ο Doctor Strange, o Molecule Man και ο τιτανοτεράστιος Doctor Doom προσπαθούν να συναντήσουν τους Beyonders, τις κοσμικές υπάρξεις του μαρβελικού σύμπαντος που ελέγχουν όλη την πραγματικότητα και να τις πείσουν να αποτρέψουν την καταστροφή. Ταυτόχρονα, οι ήρωες του Ultimate Universe (που ποτέ δεν διακρίθηκαν για τον αλτρουισμό τους) ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση στην Earth-616 για να την εξαφανίσουν και να αποτρέψουν τη σύγκρουση.

Της επίθεσης ηγείται ο Maker (ο Mr Fantastic στο παράλληλο σύμπαν) σε συντονισμό με τον Thanos, τον Terrax και πολλούς ακόμα από αυτούς τους καλούς ανθρώπους. Οι ήρωες της «δικής μας» Γης, όντας γνήσιοι φλώροι, ετοιμάζονται να αμυνθούν ενώ το βασικό σχέδιο διάσωσης αφορά τη δημιουργία ενός είδους κιβωτού (lifeboat) με το οποίο θα διασωθούν μερικά από τα κορυφαία μυαλά όπως ο Mr Fantastic, o Black Panther κλπ, για να οδηγηθούν άγνωστο που. Καθώς η μάχη μαίνεται στη Νέα Υόρκη πολλοί γνωστοί ήρωες πέφτουν ο ένας μετά τον άλλο ενώ φαίνεται ότι κανείς από τους δύο δεν είναι αρκετά δυνατός ώστε να εξολοθρεύσει τον άλλο. Όλα τελειώνουν απότομα και τα πάντα περικλείονται από ένα λευκό φως. Στο νέο κόσμο που προκύπτει τίποτα δεν είναι όπως το ξέραμε…

GtIleZuZF08dXdyfuRFjaRXUv1Dbm5XGkLVhTKxylXgΣε επόμενες δημοσιεύσεις θα κάνουμε αναλυτικά review κάθε καινούριου τεύχους . Τώρα όμως αξίζει να συζητήσουμε κάποιες πρώτες σκέψεις για ένα saga που δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

Καταρχάς, φαίνεται ότι η Marvel θέλει να μεταφέρει την τεράστια επιτυχία των ταινιών της σε μια αναζωογόνηση των κόμικ της. Αναγκαίος όρος για αυτό είναι η απλοποίηση της κατάστασης και ενός σύμπαντος που έχει εξελιχθεί τα τελευταία 54 χρόνια, έχοντας πλέον αποκτήσει μια τεράστια ιστορία που τείνει να αποθαρρύνει το νέο αναγνώστη. Κάθε προσπάθεια να διαβάσεις μια ιστορία ή ένα ολόκληρο saga της τελευταίας εικοσαετίας συνοδεύεται από εξάσκηση του alt-tab και διαρκές διάβασμα σε Marvel Wiki,Wikipedia ή οπουδήποτε αλλού για να πιάσεις αναφορές, παρελθόν, σχέσεις μεταξύ των ηρώων, εχθρότητες και φιλίες.

Το ίδιο ισχύει και για κάθε μεμονωμένο ήρωα.  Από πού να πιάσεις, π.χ. τον Spiderman και την σειρά Amazing Spiderman που έχει ξεπεράσει τα 700 τεύχη, έχει επανεκκινήσει και έχει μια διαδρομή 53 χρόνων; Σε μια περίοδο στασιμότητας στην ανάπτυξη του αναγνωστικού κοινού όλα τα παραπάνω ήταν αποδεκτά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Σήμερα όμως, οι τεράστιες επιτυχίες των Marvel Studios θέτουν τον πήχη ψηλά και δημιουργούν δικαιολογημένες προσδοκίες για την εισροή ενός νέου κοινού.

Spider-Verse-gang-850x560

Ταυτόχρονα, η Marvel δεν πάει σε ένα απότομο κλείσιμο που θα αποξένωνε το κλασικό κοινό της. Στο πλαίσιο του Battleworld, του νέου κόσμου που δημιουργείται τρέχουν πάμπολλα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα saga των προηγούμενων δεκαετιών, φτιάχνοντας έναν παροξυσμό εναλλακτικών καταλήξεων και ιστοριών, απαντώντας με έναν πρωτότυπο τρόπο στο ερώτημα “what if?” που επανειλημμένα έδωσε πνοή σε σχεδιαστές και σεναριογράφους. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε,  την επανάληψη του Civil War σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο, την επιστροφή του Ultron και του Red Skull και ένα τελείως διαφορετικό Planet Hulk.

Τρίτο και τελευταίο, φαίνεται ότι η Marvel πραγματοποιεί μια δική της άσκηση ύφους, δημιουργώντας έναν κόσμο στα μέτρα του Game of Thrones. Βαρόνοι και βασιλιάδες, μάχες αλλά και παρασκηνιακή ίντριγκα δημιουργούν ένα σύμπαν που προσομοιάζει στην επιτυχημένη σειρά. Η πλέον ιντριγκαδόρικη λεπτομέρεια είναι η ύπαρξη ενός αντίστοιχου Great Wall (με την ονομασία SHIELD) πέραν του οποίου κατοικούν τα marvel zombies και οι στρατιές του Ultron ενώ οι Thors (ναι είναι πολλοί!) είναι η ορκισμένη φρουρά που, μεταξύ άλλων, επιτηρεί τα τείχη. Το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει φανεί ακόμα, θα είναι όμως σίγουρα ενδιαφέρον.

Αν όλα όσα γράψαμε δεν σας ιντρίγκαραν, θα κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια με ότι μας φάνηκε ως κορυφαία στιγμή του πρώτου τεύχους και θα σας μεταφέρουμε το mail του Wilson Fisk, γνωστού και ως Kingpin που καλεί την παρέα του από super villains να αράξουν και δουν μαζί το τέλος του κόσμου :

“Like all of you, I dreamed of a glorious end. Me, standing over the vanquished as the world looked up in envy. But it seems time, that fickle mistress, has robbed us all of such an opportunity. So I say this : If the world is truly ending, let it end thusly. With drink and joy, at the sight of our enemies greatest failure. Please join me for a most raucous celebration at that place where we met that time for the thing. I’m buying. Sincerely Wilson Fisk”

Αλέξανδρος Μινωτάκης

Advertisements

3 thoughts on “Marvel Secret Wars Saga Review (pt1)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s