Poster cult ταινιών: Halloween Edition

Επειδή Halloween και τρόμος πάνε μαζί, ας δούμε 12 poster ταινιών-μαζί με περίληψη και τα συναφή- που μας βάζουν στο mood:

«Braindead» («Εγκεφαλικά νεκρός») – 1992

Η μητέρα ενός νεαρού άνδρα δαγκώνεται από έναν εξωτικό «ποντικο-πίθηκο» και βαθμιαία μεταμορφώνεται σε σαρκοβόρο ζόμπι. Στη συνέχεια επιτίθεται σε διάφορα άτομα του κύκλου της με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περαιτέρω ζόμπι που σπέρνουν τον όλεθρο. Στο «Braindead» απολαμβάνουμε όλο αυτό το απίστευτης έκτασης μακελειό και χάος.

Halloween trivia: Στη σκηνή του μακελειού με τη μηχανή του γκαζόν χρησιμοποιήθηκαν 300 λίτρα ψεύτικου αίματος!

“An American werewolf in London” («Ένας λυκάνθρωπος στο Λονδίνο») -1981

Όταν ο φίλος του σκοτώνεται από ένα λυκάνθρωπο, ενώ οι δυο τους βρίσκονται στην Αγγλία, ένας Αμερικάνος σπουδαστής αρχίζει να έχει παραισθήσεις, όπου βλέπει το φίλο του να τον προειδοποιεί για το φριχτό μέλλον του.

Halloween trivia: Η λέξη “moon” είναι σε όλα τα τραγούδια της ταινίας.

«Tremors» («Τα σαγόνια της Γης») -1990

Οι κάτοικοι μιας απομονωμένης κοινότητας σε μια ερημική περιοχή της Αμερικής, διαπιστώνουν με τρόμο ότι απειλούνται από τρία αδηφάγα προϊστορικά τέρατα που κινούνται μέσα στη γη.

Halloween trivia: Το επιστημονικό όνομα του σκουληκιού είναι «Caederus mexicana».

«Ο ανθρωποφάγος» («Anthropophagus»)-1980

 Μια παρέα ανθρώπων πηγαίνουν σε ένα Ελληνικό νησί, το οποίο και βρίσκουν εγκαταλελειμμένο και μαθαίνουν ότι γι αυτό ευθύνεται ένας μυστηριώδης ανθρωποφάγος φονιάς που έχει ξεκληρίσει τους κατοίκους του νησιού.

Halloween trivia: Το έμβρυο που τρώει ο ανθρωποφάγος είναι στην πραγματικότητα δέρμα κουνελιού.

«Das Cabinet des Dr. Caligari» -1920

Κάποτε σε ένα πανηγύρι εμφανίζεται ένας πλανόδιος μάγος, ο Δρ. Καλιγκάρι που στην σκηνή του έχει ένα μέντιουμ, τον υπνοβάτη Τσέζαρε (Cesare, Καίσαρας) που βρίσκεται σε διαρκή λήθαργο εδώ και 25 χρόνια. Ο μάγος δίνει παραστάσεις, στις οποίες ξυπνάει τον υπνοβάτη για να απαντήσει στις ερωτήσεις του έκθαμβου κοινού. Ένας από τους θεατές τον ρωτάει: «Πόσο θα ζήσω ακόμα;» και ο Τσέζαρε του απαντάει: «Το τέλος σου θα έρθει σύντομα. Απόψε θα πεθάνεις.» Πραγματικά ο θεατής αυτός θα δολοφονηθεί την ίδια νύχτα, και ο φίλος του θα πιστέψει τις μαντικές ικανότητες του μέντιουμ. Από κει και πέρα η μικρή πόλη αρχίζει να τρομοκρατείται από μια σειρά μυστηριωδών νυκτερινών δολοφονιών. Η αστυνομία θα πιάσει έναν μικρολωποδύτη που θα ομολογήσει ότι δολοφόνησε μια γριούλα, αλλά υποστηρίζει ότι για τις άλλες δολοφονίες είναι αθώος. Ο Φράνσις, φίλος του δολοφονημένου θεατή, αρχίζει να κάνει έρευνες και ανακαλύπτει μια τρομερή αλήθεια…

Halloween trivia: Πρώτη πραγματική ιστορία τρόμου, σύμφωνα με πολλούς.

«Ζωντανός-Νεκρός»(«Re-Animator» )-1985

Ο Χέρμπερτ Βέστ είναι ένας Ελβετός επιστήμονας ο οποίος σε συνεργασία με τον ήδη αποθανόντα καθηγητή του έχουν ανακαλύψει ένα υγρό που επαναφέρει στη ζωή τους νεκρούς. Οταν βρεθεί στο πανεπιστήμιο του Μισκατόνικ δεν γίνεται αυτό που λέμε αρεστός στους υπόλοιπους συναδέλφους του, αλλά παρ’ όλα αυτά θα συνεχίσει να πειραματίζεται με την ανάσταση των νεκρών, οι οποίοι όχι απλώς θα αναστηθούν αλλά θα αρχίσουν να περπατάνε κιόλας. Ελεύθερη και απολαυστική μεταφορά ενός διηγήματος του μάστορα Χ.Π. Λάβκραφτ, η οποία ανανέωσε το είδος προσφέροντας απλόχερα «νέο αίμα».

Halloween trivia: Έχει και sequel, «Ζωντανός-Νεκρός 2».

«Νύχτα τρόμου» («Fright Night»)-1985

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από το νεαρό Charlie Brewster ο οποίος ανακαλύπτει ότι ο νέος του γείτονας στο απέναντι σπίτι είναι βρικόλακας που διψάει για αίμα. Από το παράθυρό του διακρίνει μυστηριώδεις σκηνές νεαρών γυναικών που επισκέπτονται το διπλανό σπίτι και πέφτουν θύματα του βρικόλακα ενώ ο παράξενος φύλακας του τον βοηθά στο δολοφονικό έργο του. Μάταια προσπαθεί να πείσει την αστυνομία και τους φίλους του για τη συγκλονιστική ανακάλυψη και το χειρότερο για τον ίδιο είναι ότι ο καταχθόνιος γείτονας τον έχει πάρει χαμπάρι με ό,τι κινδύνους κι αν συνεπάγεται αυτό για τον Charlie και τους γύρω του! Απελπισμένος ο νεαρός πρωταγωνιστής ζητάει τη βοήθεια ενός τηλεοπτικού σόουμαν, «ειδικού» κατά κάποιο τρόπο στο κυνήγι βρικολάκων για να σταματήσει τον αιμοδιψή βρικόλακα της διπλανής πόρτας! Το εγχείρημα όμως δεν θα είναι καθόλου εύκολο και πώς θα μπορούσε άλλωστε με τέτοιο σατανικό αντίπαλο βγαλμένο από το σκότος!

Halloween trivia: Ο χαρακτήρας του σόουμαν-κυνηγού βρικολάκων πήρε το όνομα Peter Vincent από το συνδυασμό των ονομάτων δύο ιερών τεράτων του κλασικού τρόμου: των Peter Cushing και Vincent Price!

«Το Μωρό της Ρόζμαρι» («Rosemary’s Baby» )-1968

Η νεαρή Ρόζμαρυ έχει παντρευτεί έναν ηθοποιό που πασχίζει να κάνει καριέρα. Μετακομίζουν μαζί στο νέο τους σπίτι, ένα επιβλητικό παλαιό κτήριο στη Νέα Υόρκη. Παρόλο που προειδοποιούν το ζευγάρι ότι το σπίτι έχει μια σκοτεινή ιστορία μαγείας και φόνων, εκείνοι αποφασίζουν να αγνοήσουν τις δοξασίες και να μείνουν εκεί. Η Ρόζμαρυ θέλει να κάνει παιδί αλλά ο άντρας της, Γκάι, θέλει να περιμένει μέχρι να καταφέρει να προχωρήσει στη δουλειά του. Στο μεταξύ, γνωρίζονται με τους γείτονες, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, την Μίνι και τον Ρόμαν. Η Ρόζμαρυ βρίσκει τους γείτονες πολύ πιεστικά φιλικούς αλλά ο Γκάι αρχίζει να τους επισκέπτεται όλο και πιο συχνά. Σύντομα ο Γκάι έχει την ευκαιρία να παίξει στο θέατρο, όταν ένας συνάδελφός του τυφλώνεται ξαφνικά, και αμέσως μετά συμφωνεί με την Ρόζμαρυ να κάνουν παιδί. Η καριέρα του Γκάι δείχνει να έχει εκτοξευτεί μυστηριωδώς, καθώς οι σημαντικοί ρόλοι αρχίζουν να διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Η Ρόζμαρυ, αρχίζει να υποψιάζεται ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Αφού μένει έγκυος, σε μια βραδιά που συνοδευόταν από περίεργες παραισθήσεις, αρχίζει να ερευνά για τους ύποπτους γείτονες. Σύντομα ανακαλύπτει ότι ασχολούνται με τη μαύρη μαγεία και τη λατρεία του Σατανά, και πιστεύει ότι το παιδί που κουβαλάει μέσα της προορίζεται για θυσία στον διάβολο. Η αλήθεια όμως θα είναι ακόμα πιο σκληρή…

Halloween trivia: Η δολοφονία του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι και της εγκύου γυναίκας του.Google it.

«Το καταραμένο άσμα» («The Evil Dead» )-1981

Στο «The Evil Dead» μια παρέα νέων πηγαίνει σε μια απομονωμένη καλύβα στο δάσος κι εκεί έρχεται αντιμέτωπη μ’ ένα ανείπωτο κακό που μετατρέπει τους νέους σε άγριους δαίμονες.Λίγες ταινίες τρόμου έχουν επηρεάσει τη σκηνή όσο το μνημειώδες «The Evil Dead» του εκκεντρικού Sam Raimi. Με πενιχρό προϋπολογισμό ο Raimi κατόρθωσε εκεί στις αρχές των 80s να δημιουργήσει μια ταινία σταθμό, εισάγοντας φρέσκιες ιδέες στο είδος με κυριότερη τον εκρηκτικό συνδυασμό κωμικών slapstick στοιχείων και ακραίου gore. Το μεγάλο προτέρημα του «The Evil Dead» με τις αμέτρητες σκηνές ανθολογίας είναι ότι παρά τον καταιγιστικό «πάρτι» χαρακτήρα του δεν χάνει πουθενά την σκοτεινή ατμόσφαιρά του, όντας ένα πλήρες, ατόφιο φιλμ τρόμου.

Halloween trivia: Η παραστατική βία του «The Evil Dead» οδήγησε σε προβλήματα με τη λογοκρισία και αρχικές απαγορεύσεις του σε μερικές χώρες.Η φήμη του πάντως δεν περιορίστηκε αφού παράνομες κόπιες αφθονούσαν στην μαύρη αγορά. Στη Γερμανία απαγορεύεται ακόμα και σήμερα η προβολή του σε κινηματογράφο.

«Ο εξορκιστής» («The Exorcist»)-1973

Νεαρός παπάς αναλαμβάνει τον εξορκισμό κοπελίτσας που ο σατανάς επέλεξε για προσωρινή διαμονή, αλλά στην πορεία επικαλείται τη συνδρομή γνωστού από τα παλιά και πιο έμπειρου εξορκιστή, αφού η επιχείρηση απαιτεί σιδηρά θέληση, κρυστάλλινο χαρακτήρα και γενικότερα αγωνιστική διάθεση. Πραγματικά τρομακτική ταινία, ειδικά με την προσθήκη των σκηνών που είχαν αρχικά κοπεί, όμως αυτό είναι αποτέλεσμα όχι τόσο των εφέ, όσο της υποβλητικής εικόνας και ήχου, του κολοσσού Von Sydow και του απώτερου νοήματος ότι αυτό που μας κάνει ευάλωτους είναι στην πραγματικότητα οι εσωτερικοί μας δαίμονες, και αυτούς οφείλουμε πρώτα να κατανικήσουμε.

Halloween trivia:Το soundtrack, https://www.youtube.com/watch?v=D1PH_Y8Xn4g

«Το πνεύμα του κακού» (“Poltergeist”)-1982

Μια αντιπροσωπευτική αμερικάνικη οικογένεια ζει την καλορυθμισμένη ζωή της σε μια πόλη της Αμερικής. Τα πάντα όμως θα γρουν από το ρυθμό τους μόλις εμφανιστεί το πνεύμα του κακού. Αντικείμενα κουνιούνται μέσα στο σπίτι και ακούγονται περίεργοι θόρυβοι, αλλά κανένας σεισμογράφος δεν έχει καταγράψει το σεισμό. Ο τρόμος θα πάρει τη θέση της γαλήνης μέσα στην οικογένεια.

Halloween trivia: Η κατάρα που συνοδεύει την ταινία…

«Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες» («A Nightmare on Elm Street»)-1984

Μια ομάδα εφήβων έχουν κάτι κοινό: καταδιώκονται από τον Φρέντι Κρούγκερ, έναν παραμορφωμένο δολοφόνο, που τους κυνηγάει στα όνειρα τους. Όσο καταφέρνουν και μένουν ξύπνιοι, μπορούν να προστατεύσουν ο ένας τον άλλο αλλά μόλις κοιμούνται, δεν υπάρχει διαφυγή. Με μοναδική ελπίδα επιβίωσης απέναντι του την αϋπνία, θα αναζητήσουν τις ρίζες και την ταυτότητα του “supernatural” δολοφόνου καθώς και τον τρόπο εξόντωσης του…

Halloween trivia: Ο Φρέντι Κρούγκερ εμφανίζεται συνολικά μόνο 7 λεπτά σε όλη την ταινία.

Ακόμα και αν το βράδυ του Halloween είναι ουσιαστικά το βράδυ της παραμονής της γιορτής των Αγίων Πάντων για τους Καθολικούς, αυτή η συγκυρία αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να θυμηθούμε cult ταινίες  του περασμένου αιώνα, που έμειναν ξακουστές για τις τρομακτικές σκηνές τους.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s