Αniro (κομίστρια):Δεν αρκεί μια σελίδα στο Internet για να γίνεις γνωστός

H Aniro, κατά κόσμον Ντορίνα Παναγιωτοπούλου, είναι μια νέα κομίστρια που μπήκε στο χώρο από αγάπη για τα κόμικς, παράλληλα με τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο. Την γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο AthensCon και από τότε έχει συμμετάσχει τόσο σε φεστιβάλ ανεξάρτητων κόμικς και φανζίν, όσο και σε μεγάλες διοργανώσεις. Ακολουθεί λοιπόν η συνέντευξη που μας έδωσε, όταν πήγαμε να την συναντήσουμε:

12345394_507488729412984_6310703578347231634_n1)Πώς προέκυψε η ενασχόληση με τα comics; Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ασχοληθεί αλλά δεν ξέρει πώς;

Η ενασχόληση με τα κόμικς ξεκίνησε κάπως ξαφνικά. Μια μέρα ένας πολύ καλός μου φίλος , ο Βασίλης Μιχάλαινας μου είπε ότι θα παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια κόμικς και του είπα ότι θα έρθω και εγώ έτσι να δω πως είναι. Από τότε λοιπόν κόλλησα .Οι συμβουλές που θα έδινα σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί είναι να σχεδιάζει όσο περισσότερο μπορεί, να διαβάζει πολλά κόμικς και να πηγαίνει σε εκθέσεις. Επίσης υπάρχουν πολλές σχολές για κόμικ στην Ελλάδα ή και σεμινάρια που βοηθούν αρκετά.

2)Εκτός από comics, κάνεις και graffiti. Τι διαφορές έχουν τα δυο είδη ως προς την εκτέλεση; Θεωρείς ότι η street art είναι υποτιμημένη;

H βασική διαφορά είναι ότι ο ‘καμβάς’ στον οποίον δουλεύεις είναι πολύ μεγαλύτερος. Επίσης τα μέσα που χρησιμοποιούνται για το graffiti είναι διαφορετικά. Παρόλα αυτά για να φτιάξω ένα κομμάτι ακολουθώ την ίδια λογική που θα ακολουθούσα για να χρωματίσω ένα καρέ από τα κόμικ μου. Δεν θεωρώ την street art υποτιμημένη γιατί τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί είτε από ατομικές δράσεις είτε μέσα από εκθέσεις που διοργανώνονται.

3)Ποιους καλλιτέχνες πιστεύεις ότι σε επηρέασαν περισσότερο ώστε να καταλήξεις στο συγκεκριμένο στυλ που έχεις σήμερα;

Νομίζω ότι έιναι δύσκολο να προσδιορίσω ποιοι καλλιτέχνες με έχουν επηρεάσει γιάτι μου αρέσουν πολλά διαφορετικά στυλ και διαβάζω από αμερικάνικα κόμικς και ευρωπαικά  μέχρι μάνγκα. Μερικοί απ τους αγαπημένους μου είναι η Becky Cloonan, o Kyle Hotz και ο Junji Ito.

4)Ασπρόμαυρο ή έγχρωμο comics;

Δεν πιστεύω ότι μπορώ να επιλέξω ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες.Μου αρέσει πολύ το χρώμα γι αυτό τον λόγο τα κόμικς μου είναι όλα έγχρωμα αλλά μου αρέσει να διαβάζω εξίσου ασπρόμαυρα κόμικς.

tumblr_no7khoffnz1spo7kho1_2505)Πόσο εύκολο είναι για ένα νέο κομίστα να προωθήσει την δουλειά του; Βοηθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον ίντερνετ σε μια τέτοια κατεύθυνση;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν πάρα πολύ τους νέους καλλιτέχνες κόμικ να προωθήσουν την δουλειά τους. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι δεν αρκεί κάποιος απλά να έχει μια σελίδα στο ίντερνετ αλλά  πρέπει και να συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις που αφορούν τα κόμικ ( εκθέσεις κλπ.).

6)Πώς πιστεύεις ότι επέδρασε το γεγονός ότι σπουδάζεις αρχιτεκτονική στην δημιουργία comics;

Πιστεύω ότι οι σπουδές μου στην αρχιτεκτονική με έχουν βοηθήσει στο σχεδιασμό φόντων και στο να κατανοήσω καλύτερα την προοπτική του χώρου.

7)Έχεις κάποια σχέδια για το άμεσο μέλλον, π.χ. Comic Dom, κάποιο fanzine κτλ ;

Στο άμεσο μέλλον θα συμμετάσχω στο ComicCon της Θεσσαλονίκης και στο Comic Zine fest που θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά στην Αθήνα. Επίσης θέλω να ξεκινήσω το επόμενο μου fanzine σύντομα που μάλλον θα είναι μια ιστορία τρόμου.

tumblr_nxp99s7k5r1spo7kho1_1280

Info:

fb page: https://www.facebook.com/Anirocomics/?fref=ts


5 σκέψεις σχετικά με το “Αniro (κομίστρια):Δεν αρκεί μια σελίδα στο Internet για να γίνεις γνωστός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s