Στρατιώτης Κέιν(#1-5): Το κόμικ του Κώστα Παντούλα για ένα ευρωστρατιώτη φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ…

2440_ph1-500x500«… Σε μια άλλη Ευρωπαϊκή Ένωση … που μοιάζει όλο και περισσότερο με δικτατορία τις δύσης πάρα με δημοκρατική δύναμη, γεννιέται ένας νέος ήρωας, είναι ο ευρωστρατιώτης που έσωσε  την ζωή του Κέιν Άσγουελ, του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, αυτός που απονέμει  δικαιοσύνη στους δρόμους της Αθήνας, δίνοντας πίστη και κουράγιο στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα καλύτερο αύριο . Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση ονοματίζει κάθε μαρτυρία για την ύπαρξή του αβάσιμη και ψευδή. Όπως ανακοινώνει…“ο Στρατιώτης Κέιν θεωρείτε νεκρός από το γνωστό ατύχημα με το G-140” .Ο Στρατιώτης Κέιν είναι νεκρός, και όμως κάθε μέρα μιλάνε παντού για αυτόν … Τέλος η αλήθεια ξεπροβάλει ποιο ξεκάθαρη για τον αναγνώστη αυτού του κόμικς, ο Στρατιώτης Κέιν δεν είναι ένας ήρωας όπως όλοι νομίζουν αλλά το τσιράκι τις κυβέρνησης που βαφτίζει τρομοκράτες όσους μαθαίνουν τα μυστικά της και τους εκτελεί στο όνομά της
κάθε φόρα με τον χειρότερο τρόπο …»

Ο Στρατιώτης Κέιν είναι ίσως η επιτομή ενός καταπιεσμένου ατόμου, που βρίσκει διέξοδο σε φιλοναζιστικές ιδέες, που ενδύονται πολλές φορές τον αντισυστημικό μανδύα. Αυτή η τάση, που έχει αρχίσει να εδραιώνεται στο πολιτικό σκηνικό σε έναν αριθμό από χώρες, έρχεται ως φυσικό αποτέλεσμα των αναποτελεσματικών  αστικών πολιτικών για την διαχείριση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007-2008. Εκτός του Τραμπ, υπάρχει πληθώρα άλλων παραδειγμάτων που αποδεικνύει πως οι επιθετικές οικονομικές πολιτικές που πλήττουν κυρίως τα μεσαία και χαμηλά στρώματα οδηγούν σε ακροδεξιές αναζητήσεις, όπως γίνεται στη Γαλλία με τη δημοτικότητα της Λεπέν να ανεβαίνει όσο οξύνονται οι ταξικές αντιθέσεις (π.χ. με τη βίαιη επιβολή του νόμου για τα εργασιακά με παράβαση της Εθνοσυνέλευσης) και στην Ελλάδα  με τη μικρότερη αλλά σταθερή ενίσχυση της Χρυσής Αυγής  που αξιοποιεί την οικονομική κρίση και κατασκευάζει εχθρούς χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες και μετανάστες.

hqdefault

Στον απόηχο των τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Γαλλία που κόστισαν πολλές αθώες ζωές, βλέπαμε ένα προηγούμενο διάστημα τις ηγεσίες των κρατών-μελών της ΕΕ  να θέτουν μία-μία τις χώρες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Υπαίτιος για το τρομοκρατικό χτύπημα θεωρήθηκε ο ISIS, τον οποίο βέβαια τόσα χρόνια  χρηματοδοτούσαν οι ίδιες ηγεσίες που τώρα τον κατακρίνουν. Ταυτόχρονα συνεχίζεται μια σειρά  χερσαίων επεμβάσεων στην Συρία, με τη Γαλλία να καλεί όλα τα κράτη της  ΕΕ σε βοήθεια. Σε αυτό το γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας, είναι μάλλον πολύ βολική και η καταστολή των ελευθεριών του ατόμου, είτε μέσω  απαγόρευσης των συναθροίσεων και των διαδηλώσεων είτε με την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, κυρίως όσων περνούν τα σύνορα, ακόμα και στο εσωτερικό της Ευρώπης. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αυτό της FRONTEX, της ευρωπαϊκής συνοριακής αστυνομίας, που συνεχίζει να θαλασσοπνίγει πρόσφυγες στο όνομα της «διατήρησης της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών».

400full-soldier-cain-5bcf83cf84cf81ceb1cf84ceb9cf8ecf84ceb7cf82-cebaceb5cf8acebd5d

Σ’ ένα τέτοιο κλίμα, ταιριάζει απόλυτα το δυστοπικό περιβάλλον που έχει στήσει ο Κώστας Παντούλας. Σε αυτό το σύμπαν, έχουμε μια Ευρώπη του σήμερα, να απειλείται από τους «μολυσμένους», ενώ ένα ανθρώπινο πειραματόζωο με κωδικό όνομα «σχέδιο Νέμεσις» ελευθερώνεται και βρίσκεται στους δρόμους της Αθήνας. Εκεί ξεδιπλώνεται όλη η σήψη της αστικής κοινωνίας, με την πορνεία, τα καρτέλ και τα κομπρεμί μεταξύ μεγαλοπαραγόντων να συμβαίνουν σε κλειστές πόρτες  τελειωμένων ξενοδοχείων ημιδιαμονής . Αυτό είναι ο φυσικός χώρος που δρα ο στρατιώτης Κέιν, που δρα σε συμφωνία με το σύστημα. Με πλοκή που προσομοιάζει στα κλασσικά αμερικάνικα κόμικς τύπου Δικαστής Dredd, που παρουσιάζουν το αρχέτυπο του αμερικάνου ήρωα και σχέδιο με πολλές αρετές αλλά και τα σημάδια των πρώτων προσπαθειών ενός φιλόδοξου νέου δημιουργού.

Είναι μια φιλόδοξη δουλειά της Σέλλος Comics και του Κώστα Παντούλα, που ανήκει στην πιο πολιτικοποιημένη μπάντα του ελληνικού κόμικ και την οποία αξίζει να ανακαλύψετε.

600full-soldier-cai

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s